Jaaroverzicht 2023: Cijfers en feiten van het Digicollect platform | infographic

29-04-2024 | 15:50

Jaar op jaar presenteren en vergelijken we het gebruik van het Digicollect platform voor online fondsenwerving. Deze cijfers, gemeten over alle sites en organisaties die gebruikmaken van het platform voor hun online collectes en in memoriam collectes, presenteren we onze Kengetallen in een overzichtelijke infographic. Wat denk je, zijn de gemiddelde opbrengsten in de collectebussen veel gestegen? En zagen we, net als bij de cijfers over het Kentaa platform, een stijging op donatiegebied? Lees snel verder.

digicollect infographic 2023

diogicollect infographic 2023 mobile

Stabiele opbrengsten voor online collectes

Dat de online collecte zijn plek in de fondsenwervingsmix van goede doelen heeft veroverd, zien we aan de stabiele inkomsten via het Digicollect platform. Het totaal opgehaalde bedrag via de sites van onze klanten blijft in 2023 stabiel, met een stijging van een half procent ten opzichte van 2022.

 

Collectanten halen gemiddeld meer op in hun collectebus

De gemiddelde opbrengst van een collectebus was in 2023 € 305, een stijging van maar liefst 39%! Dat komt mede door het hogere aantal donaties dat gemiddeld per bus wordt gedaan. Daarin zagen we een 25% stijging naar 14 donaties per bus.

24% van de collectanten liet hun telefoonnummer achter en konden daarmee door de organisaties worden benaderd voor tips om meer geld op te halen in hun bus.

 

Flinke stijging in gemiddelde donatiebedragen

De donateurs die in een online collectebus doneren, gaven in 2023 meer dan in 2022. Het gemiddelde donatiebedrag is met € 16,55, 13% hoger dan een jaar eerder. Dat is ook terug te zien in de donatieverdeling, waar er in verhouding  aanzienlijk meer donaties tussen de € 15 en € 25 zijn gemeten, net als bedragen boven € 25.

Mogelijk heeft dit (deels) te maken met het toenemende gebruik van Digicollect in Memoriam, waar ter nagedachtenis aan een dierbare vaak hogere bedragen worden gegeven. Echter maken wij in onze data geen onderscheid tussen de twee varianten van ons platform, dus dit is gebaseerd op wat we zien in het dagelijks gebruik door onze klanten.

We zien deze stijging bij alle devices, mobiel, desktop en tablet, waarbij mobiel nog altijd het grootste aandeel heeft. De overgrote meerderheid (98% van alle donaties) wordt betaald met iDEAL.

 

Extra informatie bij donaties

In 2023 liet 70% van alle donateurs een naam achter bij hun donatie. 44% van alle donateurs liet hun emailadres achter bij het doen van een donatie, een stijging van 32% ten opzichte van 2022.

 

Conclusie

2023 was een positief jaar voor de online collecte, met indrukwekkende donatiebedragen en hoge gemiddelde opbrengsten per collectebus. Een positieve ontwikkeling, nu de online collecte een vaste plek heeft ingenomen naast de traditionele collecte en ook steeds meer campagnematig wordt ingezet.

Wij verwachten dat Digicollect ook in 2024 een laagdrempelige tool blijft om online mee te collecteren en zijn benieuwd naar de creatieve campagnes van onze klanten!

 

Wist je dat we ook de cijfers van ons Kentaa platform ieder jaar presenteren? Bekijk het blogartikel over 2023.