7008a45b01a4681c6949d4a2fbe8f0f6d077bd1e

Veilig drinkwater voor iedereen dankzij crowdfunding

 

Iris en Said willen veilig drinkwater voor iedereen beschikbaar maken met behulp van crowdfunding. Iris ontmoette Said, een sociaal ondernemer, toen ze voor haar werk bij Simavi in Tanzania was. Said liet Iris zijn innovatie zien: de Water Vending Machine. Een superslim systeem, dat met behulp van zonne-energie veilig drinkwater kan bieden.

Anders dan veel andere waterprojecten is dit een sociale onderneming, met een schaalbaar plan. Om de groei van de sociale onderneming van Said, Ufundiko, te versnellen, werd er een crowdfunding campagne opgezet op https://said.kentaa.com (met het Kentaa Starter pakket).

Eind juli werd het streefbedrag behaald, mede dankzij goede communicatie rondom de campagne, maar ook door duidelijke informatie op de site zelf:

Waarom?
Drinkwater beschikbaar stellen heeft meer impact dan alleen voorzien in een basisbehoefte. Het versnelt de economische ontwikkeling van een dorp. Door gebrek aan onderhoud staat 30 tot 40 procent van de waterpompen droog. Met als gevolg: vrouwen moeten soms uren lopen voor drinkwater. Kostbare tijd die ze anders goed kunnen gebruiken voor hun gezin of om te geld te verdienen.

Hoe helpt Saids innovatie?
Said's team ontwikkelde een Water Vending Machine. Het is wat anders dan een gewone waterpomp: dorpsbewoners betalen voor water en financieren daarmee onderhoud van de pomp. Een online dashboard biedt onmiddellijk inzicht in hoeveel water de pomp tapt, wanneer dit afwijkt en wanneer de pomp mogelijk niet goed functioneert en gerepareerd moet worden.

Waarom crowdfunding?
Na een succesvolle pilot wil Said zijn Water Vending Machine nu op een tweede plek plaatsen en daarmee 7.000 mensen van drinkwater voorzien. Daarvoor is € 16.000 nodig en is de crowdfunding campagne opgezet.

De ‘rewards’ en de impact
Donateurs kunnen er voor kiezen om in ruil voor hun donatie een beloning te ontvangen. Deze beloningen hebben een directe verbinding met het project, van een digitale nieuwsbrief, tot een uniek sieraad uit het dorp waar de Water Vending Machine wordt geplaatst. Maar, misschien nog wel belangrijker: dankzij het online dashboard van de pomp is goed te zien welke impact donateurs die bijdragen aan het project, hebben. Een donatie krijgt daarmee een dubbele waarde.

 

Lees ook

Whitepaper 'Crowdfunding voor non-profits'

Crowdfunding: wat het jouw organisatie oplevert, naast geld

 

Schrijf je in voor Kentaa's nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van online fondsenwerving. Eens per maand ontvang je een exemplaar in je mailbox, boordevol tips, interessante artikelen en whitepapers over crowdfunding, peer to peer fundraising, event fundraising en online collecteren. Schrijf je hier in!