8640f11aa2abf72f53462ce417aa3172accf1b5a

Gratis adverteren voor non-profits met Google Grants

Grote kans dat je bekend bent met Google AdWords: het advertentieplatform van Google. Maar wist je ook dat er een non-profitversie van Google Adwords bestaat? Google Grants helpt non-profitorganisaties met maar liefst $10.000 advertentietegoed per maand. Gratis! Om in aanmerking te komen moet je aan een aantal regels en richtlijnen voldoen, maar we kunnen je garanderen: grote kans dat ook jouw goede doel of non-profitorganisatie binnen de doelgroep valt. In dit artikel lees je alles over Google Grants en hoe je kunt profiteren van dit topaanbod!

De feiten op een rij
Met Google Grants biedt Google non-profitorganisaties de mogelijkheid gratis te adverteren op Google door middel van een zogenoemde ‘Google Grant’. Dit is een gratis budget dat kan worden ingezet via Google AdWords van 10.000 USD per maand (zo’n 9.000 euro). Nederlandse organisaties komen in aanmerking voor Google Grants als zij een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) zijn of het CBF gecertificeerde keurmerk bezitten. Ziekenhuizen, scholen en overheidsinstanties komen niet in aanmerking.

Een addertje onder het gras?
Gratis advertentietegoed… We horen je denken: ‘Zit daar een addertje onder het gras?’ Wees niet bang, er is geen addertje. Wel zijn er een aantal beperkingen qua mogelijkheden, die je met een gewone campagne niet zult ervaren. Zo is het alleen mogelijk om te adverteren op het Google zoeknetwerk en mag de advertentie uitsluitend tekst bevatten. Adverteren met YouTube-video’s of banners in het displaynetwerk is met Google Grants dus niet mogelijk. Ook mogen biedingen niet hoger zijn dan $2.00 per klik. Voor je aan de slag gaat met Google Grants is het dus slim om je even goed te verdiepen in de mogelijkheden en beperkingen.

Temper wel je verwachtingen. Google Grants biedt, net als Google Adwords, geen garantie voor succes. Je haalt er geen miljoenen aan extra donaties mee op. Je kunt het bijvoorbeeld wél goed gebruiken om te testen welke communicatie-uitingen goed werken. Met welke advertentie tekst krijg jij het meeste clicks? Zo’n tekst kun je dan ook gebruiken als propositie op je website, in je nieuwsbrief of op social media.

Combineer Google Grants met AdWords
Juist vanwege de beperkingen is het vaag lastig om de $10.000 volledig en effectief uit te geven. Voor veel non-profitorganisaties zal enkel adverteren met Google Grants dus niet genoeg zijn. Het is slim om het te combineren met een betaalde Google Adwords account. Maak onderscheid tussen functionaliteiten die je onbetaald en betaald in kunt zetten; zo haal je het meeste uit je online marketinginvestering!

Hoe vraag je een Google Grants account aan?
Het aanvragen van een Google Grants account is niet lastig, maar vereist wel even je volle aandacht. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je goed op moet letten. Het verkrijgen van een Google Grants account bestaat uit vijf stappen:

  1. Vraag een account en token aan bij Techsoup Nederland.
  2. Zet een (nieuw) Google Adwords account op met een kleine campagne. Belangrijk is om de valuta op USD te zetten en géén betalingsgegevens in te vullen (deze instellingen kun je niet terugdraaien. Als het verkeerd gaat moet je dus een nieuwe account aanmaken!)
  3. Zet een eerste campagne op (gebruik hiervoor deze richtlijnen). Vervolgens kun je de aanvraag voor Grants indienen bij Google.
  4. Vraag Google For NonProfits aan.
  5. Vervolgens kun je je AdWords-campagnes verder uitbreiden.

Veel plezier met je Google Grants account!


------------------------

Schrijf je in voor Kentaa's nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van online fondsenwerving. Eens per maand ontvang je een exemplaar in je mailbox, boordevol tips, interessante artikelen en whitepapers over crowdfunding, peer to peer fundraising, event fundraising en online collecteren. Schrijf je hier in!