C0b9c1e9f3d72ae77a131363a970ef322bb064a5

De top 20 fondsenwervende evenementen van 2017

Onlangs publiceerde PeerWorks het rapport ‘Top 20 Peer-to-Peer Fundraising Events 2018’. Kentaa is sponsor van het rapport en daarom ook aanwezig tijdens de feestelijke bijeenkomst ter ere van de top 20. Het rapport presenteert de 20 grootste fondsenwervende evenementen van non-profits in Nederland die in 2017 hebben plaatsgevonden en licht het succes van deze evenementen toe. Graag zetten we de hoogtepunten van het rapport voor je op een rij:

De Top 20 

top 20 fondsenwervende evenementen van 2017

Evenementen komen in aanmerking voor de top 20 als ze de volgende kenmerken hebben:

  1. Het fondsenwervende evenement is een live samenkomst van mensen die deelnemen aan een specifieke activiteit. Hierbij worden ze aangemoedigd om fondsen te werven voor het goede doel waar het evenement aan bijdraagt. In sommige gevallen gaat het om een serie evenementen die onder dezelfde noemer georganiseerd wordt. Het gezamenlijke resultaat telt dan mee voor de positie in de top 20.

    2. Het is een open evenement. In principe kan iedereen eraan deelnemen, individueel of in een team, en fondsenwerven voor het goede doel. Evenementen met deelname op uitnodiging, zoals gala’s, zijn niet meegenomen.

    3. De opbrengst van het evenement ging naar één of meer Nederlandse goede doelen.

Korte conclusies uit de top 20

Hoewel de groeifactor in vergelijking tot de voorgaande jaren wat kleiner is, is er in 2017 meer dan 40 miljoen euro opgehaald door de non-profits uit de top 20. Om in de top 20 te komen moet een evenement minimaal €513.905 ophalen, tegenover €447.318 in 2016.

Een nieuwkomer op nummer 20, is De Hollandse 100, een oer-Hollands schaats- en fietsevenement van Kentaa klant Lymph&Co. Dit evenement stond in 2016 op de ‘ones to watch’ lijst en heeft de verwachtingen dus waargemaakt.

In 2017 had de Hollandse 100 meer dan 450 deelnemers. Lymph&Co heeft in de afgelopen 3 jaar steeds weten te verbeteren en behaalden in 2017 de top 20 met 18% stijging in opbrengst. Het aantal deelnemers is met 8% gestegen en ook de gemiddelde opbrengst per deelnemer steeg met 10%.

Hoe kunnen non profits opbrengsten uit fondsenwervende evenementen laten groeien?

Net zoals voorgaande jaren was de (groei in) opbrengst in 2017 sterk gerelateerd aan de groei van het aantal deelnemers van het evenement. Het werven van meer deelnemers is en blijft dus een belangrijke factor.

Anderzijds werd er ook veel aandacht besteed aan het verhogen van de gemiddelde opbrengst per deelnemer, wat sommige evenementen een top 20 plek opleverde ondanks een afname van het aantal deelnemers. Andere evenementen hadden wellicht meer deelnemers, maar een daling in het gemiddelde bedrag per deelnemer resulteerde in een lagere opbrengst.

Zo blijkt dus: goede begeleiding van de deelnemers omtrent de fondsenwerving is minstens net zo belangrijk als het werven van deelnemers.

De vooruitblik

Welke evenementen zullen de top 20 van 2018 bereiken? Peerworks noemt in hun rapport een aantal ‘ones to watch’, waaronder ook twee Kentaa klanten.

Sporten voor Sophia
Net als in 2016 is Sporten voor Sophia ook nu weer dichtbij de top 20 geeindigd en daarom wederom one to watch.

JDRF Walk
De opbrengst van de JDRF Walk in 2017 was 2,5 keer zo hoog als in 2016 en daarom heeft Peerworks hoge verwachtingen!


Download het volledige rapport van PeerWorks (Engelstalig), hier

Lees de samenvatting van het rapport over de top 20 fondsenwervende evenementen van 2016, hier en van 2015 hier.

About PeerWorks Consulting

PeerWorks is an international consultancy based in Amsterdam which focuses specifically on peer-to-peer fundraising. The team at PeerWorks brings over 30 years of experience developing, executing and managing award-winning programs and strategies for some of the largest, most successful peer-to-peer events and campaigns in the US and throughout Europe. PeerWorks’ services include everything from developing new concepts to analysing and optimising existing ones. We also offer a range of training and support to staff and volunteers...and can be found spreading our love for “peer to peer fundraising” at workshops, masterclasses and conferences all over the world.

 

---

Schrijf je in voor Kentaa's nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van online fondsenwerving. Maximaal eens per maand ontvang je een exemplaar in je mailbox, boordevol tips, interessante artikelen en whitepapers over crowdfunding, peer to peer fundraising, event fundraising en online collecteren. Schrijf je hier in!