Zo kun je video gebruiken bij online fondsenwerving

09-06-2020 | 11:13

Een goede manier om betrokkenheid te creëren bij je potentiële donateurs is door hen mee te nemen in het verhaal van jullie organisatie. Door middel van storytelling met video kun je jouw verhaal dynamiek en emotie meegeven waar foto’s en woorden tekortschieten. Onderzoek van crowdfunding platform IndieGoGo wees daarnaast uit dat crowdfunding campagnes met een pitch video 4x meer ophalen dan campagnes zonder pitch video. In dit artikel leggen we uit hoe video bij online fondsenwerving jouw campagnes naar een hoger niveau kan tillen en meer donaties of deelnemers oplevert.

 

Video is makkelijker te consumeren dan tekst
Het is makkelijker om een video te bekijken dan een lap tekst te lezen. Uit onderzoek blijkt dat mensen dingen voor 323% beter begrijpen wanneer er een combinatie wordt gemaakt tussen tekst en beeld, dan wanneer men alleen tekst leest.

 

Video maken kan iedereen
Voor het maken van een video heb je niet per se een heel productieteam nodig. De meeste telefoons hebben tegenwoordig al zeer goede camera’s en apps waarmee je zelfs kunt editen. Probeer er wel voor te zorgen dat de video goede geluid- en beeldkwaliteit heeft. Maar, bij online fondsenwerving is het voornamelijk de inhoud die telt. Pro tip: als het even kan, maak van te voren een script.

 

Goed voor zoekresultaten
Door gebruik te maken van video ben je als organisatie beter te vinden voor zoekmachines. Om hoger in Google zoekresultaten te verschijnen kun je video’s uploaden naar YouTube. Vervolgens kun je de YouTube video embedden op je platform voor online fondsenwerving. Het bijkomende voordeel van een video op YouTube is dat je toegang hebt tot data over de video zoals bijvoorbeeld de kijktijd. De kijktijd is een belangrijke factor voor de ranking in Google. Hoe langer de video wordt bekeken hoe hoger de score, omdat de video door Google dan als relevant wordt beschouwd voor de doelgroep. Naast dat je de video op jullie platform voor online fondsenwerving kunt zetten, kun je hem ook goed delen via social media.

 

Een wervende campagne video
Het belangrijkste aspect van een fondsenwervende video is de inhoud. Maak in je video kort duidelijk wie je organisatie is, maar vooral wat jullie doel of project inhoudt en waarom donaties hard nodig zijn. Het mooie aan een video is dat je een emotionele connectie kunt maken met je kijkers. Daarnaast kun je een probleem dat voelt als een 'ver van mijn bed-show' recht in de woonkamer van de kijker brengen. Een goed voorbeeld hiervan is de video van Simavi, die zij opnamen voor hun crowdfunding campagne voor de ‘Water Vending Machine’. Zij lieten één van de lokale ondernemers die zij steunen, op locatie het doel uitleggen. Door de beelden wordt de kijker meegenomen naar een klein dorpje in Tanzania. Iets waar veel mensen geen beeld bij hebben. De video is persoonlijk, laat precies zien voor wie je doneert en waarom dat een goed idee is.

 

 

Wij raden aan om een video te maken tussen de 30 seconden en de 2 minuten om de concentratie van je potentiële donateurs vast te houden. Het dwingt je ook om je boodschap helder te maken en dat is een voordeel voor alle communicatie!

 

Waar kun je video nog meer voor gebruiken?

Een aftermovie van jouw fondsenwervende evenement
Ga je een fondsenwervend evenement organiseren? Overweeg dan om een video te (laten) maken op de dag die je later als aftermovie kunt aanbieden. Leuk voor de mensen die erbij waren, maar ook handig om te gebruiken bij de werving van deelnemers voor de volgende editie. Laat een deelnemer vertellen hoe leuk het evenement was, of hoe betrokken zijn of haar achterban was bij de fondsenwerving. Vergeet niet de onthulling van jullie eindbedrag en laat vooral zien dat het een groot feest is om mee te doen.

 

Een ‘explanimation’ voor jouw impact communicatie
Een explanimation is een animatie video die bedoeld is om informatie een krachtige manier over te brengen. Een dergelijke video kun je laten maken om bijvoorbeeld jouw impact te laten zien. Droge data wordt dankzij animatie, voiceovers en geluidseffecten makkelijker verteerbaar en begrijpbaar. Je kunt deze techniek ook gebruiken om tips voor online fondsenwerving met je achterban te delen.

 

Een screenrecording van de werking van jouw platform voor online fondsenwerving
Wil je bezoekers van jouw platform voor online fondsenwerving helpen (bijvoorbeeld met het aanmaken van een actie)? Waarom niet met een video? Maak een schermopnamen terwijl je zelf de stappen op jouw platform doorloopt. Met een voiceover kun je uitleggen wat je moet doen. Vind je het lastig om een voiceover in te spreken? Dan kun je het ook met ondertiteling proberen. Dat vergt wel enige oefening.

 

Een oproep van een ambassadeur
Heb jij een bekende ambassadeur met fans die veel online zijn? Laat hem of haar dan een video opnemen met de boodschap die jij wil uitdragen (met een duidelijke call to action). Deze kan je toevoegen op jouw platform maar je kunt ook jouw ambassadeur vragen om het in zijn netwerk uit te zetten (via Youtube, Instagram of Facebook video)

 

Een Facebook of Instagram Live video voor een kijkje achter de schermen
Hebben jullie een Instagram of Facebook account? Dan kun je een live video uitzending doen. Voor een Q&A of een kijke achter de schermen op jullie kantoor. Of om een eindstand van een fondsenwervende campagne te delen!

 

Er is altijd wel een video vorm die je kunt proberen voor jouw organisatie. Je wint er misschien niet meteen een Oscar mee, maar misschien wel donateurs!