E6039581bb670f08b3c1eef2e8714639af0c797d

Crowdfunding in 2017: flinke stijging donatie-gerichte crowdfunding

In 2017 is er door middel van crowdfunding in Nederland 223 miljoen euro opgehaald om projecten en onderneming te financieren, zo blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Gijsbert Koren (initiatiefnemer CrowdfundingCijfers.nl en mede-oprichter Douw&Koren). Dat een groei van 31% ten opzichte van 2016.

Donatiegerichte crowdfunding sterk gestegen

Donatie-gerichte crowdfunding, één van de meest voorkomende vormen van crowdfunding voor non-profitprojecten, maakte een spectaculaire groei door. Dit zijn donaties die de donateur doet zonder daar iets voor terug te krijgen. In 2016 was de opbrengst van deze vorm van crowdfunding 4,9 miljoen. In 2017 was dat 12,1 miljoen, een groei van maar liefst 146%.

Een goede ontwikkeling die wat ons betreft aansluit bij een bredere trend in de samenleving: in deze tijd waar veel mensen denken het ‘wij-gevoel’ te verliezen, wordt het des te belangrijker om ook iets voor een ander te doen. Op gebied van fondsenwerving past deze ontwikkeling goed bij de donateur van vandaag de dag: men wil betrokken worden, deel uitmaken van een beweging en samen iets positiefs teweegbrengen.

Ook Omroep Brabant herkent deze ontwikkeling; aan hen wordt steeds vaker gevraagd om aandacht te schenken aan crowdfundiniatieven. Kentaa sprak met de omroep over de succesfactoren van crowdfunding.

Crowdfunding met Kentaa

Er zijn veel verschillende platforms die gebruikt worden voor donatie-crowdfunding. Met Kentaa kunnen organisaties hun eigen crowdfundingplatform opzetten en beheren. Crowdfunding is één van de toepassingsgebieden van het Kentaa-framework. In 2017 is er via Kentaa websites in totaal bijna 1 miljoen gecrowdfund voor 155 projecten. Er werd geld ingezameld voor kleine maatschappelijke projecten zoals het project van Woongroep Amervoorde en een GGzE Kerstdiner voor eenzame ouderen tot een project van een historicus van Radboud Universiteit en innovatief wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten.

Crowdfunding sluit naadloos aan bij de 'De Toekomst van Fondsenwerving'-beweging. We zijn er dan ook van overtuigd dat de groei van donatie-gericht crowdfunden zich in 2018 zal voortzetten.

Lees ook:

De status van Crowdfunding (2016)
Crowdfunding: wat het jouw organisatie oplevert (naast geld)
Douw&Koren verzorgt Canvassessies voor Kentaa klanten

Download:

Whitepaper: Crowdfunding voor non-profits

 

------------------------

Schrijf je in voor Kentaa's nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van online fondsenwerving. Maximaal eens per maand ontvang je een exemplaar in je mailbox, boordevol tips, interessante artikelen en whitepapers over crowdfunding, peer to peer fundraising, event fundraising en online collecteren. Schrijf je hier in!