7aab9be3624cb4b4b17cda5a73f45d6e7526d8aa

Creatieve ideeën voor fondsenwerving in de winter

Uit onderzoek is gebleken dat organisaties in 2015 zo’n 25% van hun donatie-inkomsten in de maand december hebben binnengehaald. 11% werd zelfs alleen al op de laatste drie dagen van het jaar gegenereerd! Het einde van het jaar is daarmee een vruchtbare periode voor fondsenwerving. Om jullie een steuntje in de rug te geven tijdens deze koude dagen, heeft Kentaa 7 creatieve fondsenwervings-ideeën voor de winter voor jullie op een rij gezet.

1. Sporten in de winter
In de zomer lijkt het misschien gemakkelijker om een sportevenement te organiseren. Hardloop-, wandel- en fietsevents vliegen je dan immers om de oren. Toch is het ook in de winter mogelijk om fondsen te werven met behulp van een sportevenement. Door juist in de winter aan de slag te gaan met event fundraising, onderscheid je je van andere organisaties. Enkele ideeën voor sportevenementen in de winter:

  • IJshockey
  • Schaatsen
  • Indoor Marathon
  • Zwemmen
  • (Stijl)dansen


2. De Santa Run
Organiseer een hardloop evenement, maar dan in Kerstman-outfit. Deelnemers werf je gemakkelijk online en je kunt iedere Kerstman een eigen actiepagina geven om geld op in te zamelen voor jouw doel. Op de dag zelf kun je, om het evenement nóg leuker te maken, kleine prijsjes uitreiken aan bijvoorbeeld de best geklede- en de snelste Kerstman.

3. Nieuwjaarsduik
Organiseer een Nieuwjaarsduik en luid, samen met je achterban, het nieuwe jaar in. Laat mensen zich online opgeven en geld betalen voor deelname. Wil je er een echt sportevenement van maken? Koppel er dan een hardloopwedstrijd van bijvoorbeeld 5 km die eindigt met een duik in het lokale meer. Mensen houden er van om gekke dingen te doen voor het goede doel!

4. Soepwedstrijd en/of -diner 
De winter is dé tijd van soepen. Want zeg nu zelf, wat is er lekkerder dan zelfgemaakte pompoensoep, tomatensoep met balletjes of ouderwetse snert? Laat jouw achterban online recepten insturen, kies de vijf lekkerste recepten en laat deze personen zoveel mogelijk van hun soep verkopen. De persoon met het hoogst opgehaalde bedrag wint! Natuurlijk kun je jouw achterban ook aanmoedigen om een diner te organiseren. Met een donatie kan men zich dan als deelnemer aanmelden!

5. Sneeuwballengevecht
Organiseer een levensgroot sneeuwballengevecht in de stad. Laat jouw achterban zich individueel of in teams opgeven en sponsoren door hun familie en vrienden. Iemand die 5 euro doneert mag een sneeuwbal gooien naar de actiestarter. Je kunt er ook een teamsport van maken. De teams die zich inschrijven kun je een soort trefbal laten spelen tegen elkaar. De teams die de meeste sponsordonaties binnenhalen kun je extra voordelen meegeven: bijvoorbeeld dat ze een extra persoon mogen inzetten of dat ze een extra ‘leven’ hebben, als ze geraakt worden door een sneeuwbal van het andere team.

6. Bandjes-kerst-contest
Vraag wat (relatief onbekende) bandjes om kerstliedjes in een hip jasje te steken en organiseer een bandjes-kerst-contest! Geld kun je natuurlijk inzamelen door tickets te verkopen, maar daarnaast kun je de bandjes ook vragen zelf online geld in te zamelen.

7. Help je achterban met creatieve acties bedenken
Help je achterban een handje met het bedenken van creatieve ideeën voor (winter)acties. Opbrengsten daarvan kan men via actiepagina’s doneren. Wij hebben er al wat voor je verzameld:

  • Taarten bakken
  • Sinterklaas- en Kerstcadeaus inpakken
  • Oliebollen bakken
  • Organiseer een vuurwerkshow in je dorp

Zoals je ziet: er zijn tal van mogelijkheden voor (online) fondsenwerving, ook in de winter. En kom je er even niet uit? Neem gerust eens contact met ons op, Kentaa denkt graag met je mee!

------------------------

Schrijf je in voor Kentaa's nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van online fondsenwerving. Eens per maand ontvang je een exemplaar in je mailbox, boordevol tips, interessante artikelen en whitepapers over crowdfunding, peer to peer fundraising, event fundraising en online collecteren. Schrijf je hier in!