4b963c7e1c0fbe785ba88a8f03207152e287972f

Universiteit Leiden

“Steunleiden.nl heeft ons veel opgeleverd. Niet alleen in termen van bijdragen, maar ook in termen van publiciteit.” 

Ook voor onderwijsinstellingen biedt crowdfunding uitkomst. Dat bewijzen Nederlandse Universiteiten wel. Inmiddels behoren 9 (!) Nederlandse Universiteiten tot de klantenkring van Kentaa. En met succes. Universiteit Leiden was één van de eerste universiteiten die aan de slag gingen met Kentaa. Hun platform, steunleiden.nl, maakte een prachtige groei door: in jaar 1 haalden zij € 13.440 binnen, in jaar 2 € 35.172 en in jaar 3 € 45.615. Lilian Visscher, Directeur alumnirelaties en fondsenwerving bij Universiteit Leiden, vertelt over de samenwerking met Kentaa.

Bij Universiteit Leiden waren het de wetenschappers die met het initiatief om te gaan crowdfunden kwamen: “Ze wilden hier graag mee aan de slag en waren benieuwd hoe ze dat konden vormgeven en welke platformen ze het beste konden gebruiken. Sommigen wilden zelfs een eigen platform starten. Dat bracht ons op het idee om steunleiden.nl op te zetten, ” aldus Lilian.

Lilian vertelt vervolgens de markt te zijn gaan verkennen: “Ik kwam al snel uit bij Kentaa (toen nog Mobillion), omdat jullie ervaring hadden met crowdfunding voor Nederlandse Universiteiten.” Lilian doelt daarmee op het feit dat de Rijksuniversiteit Groningen met hun Kentaa-platform Rugsteunt.nl destijds ook al vele crowdfunding successen behaalde. 

Maatwerk ‘Leidse’ vormgeving
Terug naar Leiden. Lilian gaf aan dat het proces van aansluiting vrij snel verliep. De Universiteit Leiden koos daarbij voor een maatwerk vormgeving: “We wilden het platform een typisch 'Leidse' uitstraling geven. Hier hebben we uitgebreid overleg over gehad. We zijn erg blij met de uiteindelijke look & feel van de website.” 

“We wilden het platform een typisch 'Leidse' uitstraling geven en zijn erg blij met de uiteindelijke look & feel van de website.”

Op het platform kunnen wetenschappers en andere betrokkenen bij de Universiteit Leiden hun eigen crowdfundingprojecten starten. Dit kunnen projecten ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek zijn, maar ook projecten voor bijvoorbeeld de restauratie van de universiteit. Speciaal voor studenten die willen crowdfunden, is de universiteit ook het platform studenten.steunleiden.nl gestart. 


Steun Leiden

Meer dan alleen crowdfundingopbrengsten
Volgens Lilian heeft crowdfunding met behulp van het Kentaa-platform Steunleiden.nl hen veel opgeleverd. En niet alleen financieel: “Ons eerste project, 'Red het Zweetkamertje' heeft enorm veel publiciteit opgeleverd, bijna alle nationale nieuwsmedia hebben er aandacht aan besteed tot aan het 8-uur journaal aan toe. Prachtige extreme exposure, maar ook intern heeft dit steunleiden.nl goed op de kaart gezet. We hebben daarna meer mooie acties gehad die veel hebben opgeleverd in termen van bijdragen maar ook in termen van publiciteit.” 

Intensieve begeleiding van crowdfunders
Zoals gezegd maakte de Universiteit Leiden qua crowdfundingopbrengsten een mooie groei door. Om dit voor elkaar te boksen zorgt Lilian samen met haar team voor een goede kwaliteitswaarborging: “We begeleiden de wetenschappers en andere collega's die willen gaan crowdfunden heel intensief. Niet ieder project is geschikt. De collega's die gaan crowdfunden moeten bereid zijn dit project zelf te trekken, alleen dan werkt het. We benadrukken vooral de kracht van hun eigen netwerk, en dat ze dat zelf heel actief moeten gaan benaderen. We hebben inmiddels diverse best practices die we met hen delen. Het is heel leuk om te zien hoe aanstekelijk het enthousiasme van succesvolle Leidse crowdfunders werkt.”

“Het is heel leuk om te zien hoe aanstekelijk het enthousiasme van succesvolle Leidse crowdfunders werkt.”

ReactiesVoor steunleiden.nl is het Kentaa-platform een belangrijk onderdeel van het succes. Lilian is met name enthousiast over de functionaliteiten die het voor donateurs mogelijk maken om een reactie achter te laten en je bijdrage te delen via social media: “Beide elementen werken heel krachtig.”

Maar niet alleen over de technische functionaliteiten die Kentaa met haar platform mogelijk maakt, is Lilian tevreden: “De samenwerking gaat heel erg goed. Ik vind Kentaa een hele prettige sparring-partner die ons bijstaat met goed advies.” 
  

“Ik vind Kentaa een hele prettige sparring-partner die ons bijstaat met goed advies.”
 


Over Universiteit Leiden

 
 

De Universiteit Leiden, in 1575 opgericht, is een van Europa’s meest vooraanstaande internationale onderzoeksuniversiteiten. De universiteit heeft zeven faculteiten in het alfa-, bèta- en gammadomein, is gevestigd in Leiden en Den Haag en heeft ruim 5.500 medewerkers en 25.800 studenten. Speciaal voor haar fondsenwerving heeft de Universiteit Leiden de stichting Praesidium Libertatis opgericht. Middels deze stichting zamelt zij geld in voor wetenschappelijk onderzoek en ter verbetering van het onderwijs.